Hélium je bezfarebný plyn, bez chuti a zápachu. Vzhľadom na svoju extrémne nízku hustotu je pre zdravie absolútne bezpečný. Používa sa na plnenie malých aj veľkých balónov. Hélium sa môže používať do všetkých typov balónov.

latexových balónoch hélium vydrží kratšie, ako vo fóliových balónoch. Doba vznášania sa záleží od veľkosti balóna a jeho kvality (cca 6 až 13 hodín). Nie všetky latexové balóny sú vhodné na plnenie héliom. Niektoré balóny majú väčšie póry, preto hélium prepúšťajú rýchlejšie.

Podporu pre dlhšiu výdrž vznášania sa balónov a zamedzenie úniku hélia cez póry balónov, nám zabezpečuje hustá tekutina HI-FLOAT. Táto tekutina nám zamedzuje odbúravaniu hélia z latexových balónov. Čím väčší balón naplníme  héliom, tým dlhšiu dobu nám robí radosť.

Fóliové balóny sú vyrobené z pevnejšieho materiálu ako latexové. Hélium neprepúšťajú v takej intenzite. Fóliové balóny naplnené héliom sa dokážu vznášať aj niekoľko dní (cca 7dní). Rovnako ako pri latexových dĺžka vznášania sa záleží od veľkosti balóna.

Zaujímavosťou pri použití hélia je reakcia na zmenu teploty. Pri teplom počasí sa hélium rozpína a preto sa neodporúča naplnené balóny héliom odkladať vedľa tepelných zdrojov (napr. radiátor, ohrievač, krb, elektrické napätie). Naopak pri chladnom počasí sa hélium sťahuje.

 

Balóny naplnené v domácnosti, ktoré sa premiestňujú z chladného prostredia pri prevoze môžu sfúknuť, ale akonáhle sa balóny premiestnia do teplého prostredia znova sa nafúknu.

Nemusíte mať obavy z tejto reakcií.